Uherskobrodský pivovar

Areál pochází z doby majitele Františka Bedřicha Janáčka, kdy vaření uherskobrodského piva zaznamenalo největší úspěch. Janáček přišel do města už coby zkušený sládek, který se učil v pivovaře ve Zlíně, Napajedlích i v první a největší výrobně v Německu, v berlínském Brauereigesellschaft.

Po těžké nemoci se v roce 1883 vrátil a pronajal si malý panský pivovar v Uherském Brodě, který vlastnila rodina Kauniců.

„Bylo to v kraji, který byl přímo zamořen pitím pálenky a kořalky. Pivo tu pil málokdo. Byla to odvaha, vytlačit letitý zvyk pití ‚gořale‘ a nahradit jej jiskřícím darem úrodných polí – pivem,“ připomíná radnice v historických materiálech.

Janáček měl ale zkušenosti i odvahu, a když se pak nepohodl s majiteli, rozhodl se, že si postaví vlastní pivovar. Začal v roce 1894 a skončil o rok později. Navrhnout si ho nechal od známého uherskohradišťského stavitele Josefa Schaniaka.

Vařil tak dobře, že už před první světovou válkou vyvážel část produkce do jihovýchodní Evropy. Za rok vyrobil 17 tisíc hektolitrů piva.

„V období mezi dvěma válkami patřil uherskobrodský pivovar mezi nejmodernější závody ve střední Evropě,“ připomínají současní majitelé na webových stránkách.

Patřil mezi nejmodernější pivovary ve střední Evropě
V roce 1914 se stal společníkem zakladatele jeho syn Jaromír, který pak pivovar vedl až do znárodnění v roce 1948 a svůj vztah k rodnému městu nezapřel.

Za války podporoval národní odboj, pomáhal rodinám, po válce zase finančně přispíval Sokolské jednotě a kulturním spolkům.

„Oba, otec i syn, byli uherskobrodští patrioti. František se hodně angažoval třeba při založení městské spořitelny, byl to národovec. Jaromír byl zase místním mecenášem. Oba významně přispěli k rozvoji města,“ poukázal historik Radek Tomeček z brodského Muzea Jana Amose Komenského.

Ve třicátých letech, ještě před válkou, Jaromír Janáček celý pivovar výrazně zmodernizoval a přestavěl. Podle dochovaných dokumentů vařil asi 50 tisíc hektolitrů ročně. Jen pro srovnání, zhruba devadesát let poté, v roce 2008, prodal tehdejší Pivovar Janáček českým a zahraničním zákazníkům 74 tisíc hektolitrů piva.

Jaromír Janáček byl po znárodnění správcem pivovaru až do roku 1951, kdy ve věku 57 let zemřel.

V období mezi dvěma válkami patřil uherskobrodský pivovar mezi nejmodernější závody ve střední Evropě.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zlin/zpravy/pivovar-uhersky-brod-ukonceni-vyroby-historie-vyuziti-arealu.A200808_563847_zlin-zpravy_ras

Příspěvek byl publikován v rubrice Publicistika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář